Останнім часом все  частішають випадки кишкових інфекцій, тому варто поберегтися і не вживати ті продукти, які викликають підозру щодо своєї якості.

   Кишкова інфекція – це ціла група заразних захворювань, які в першу чергу вражають кишково-шлунковий тракт. Всього таких захворювань більше тридцяти. З них найбезневинніше – так зване харчове отруєння,  а найнебезпечніше – холера.

   Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони мають здатність довго жити у ґрунті, воді і навіть на різних предметах. Наприклад, на дверних ручках, меблях, посуді. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте надають перевагу «проживанню» там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, киселях, а також у воді. В організм здорової людини збудники кишкових інфекцій потрапляють з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися після того, якщо напитись води з річки, колодязя, з-під крана, некип’яченого молока чи поїсти виготовлені з нього кефір, сир або сметану. Хвороботворний мікроб можна «з’їсти» з неякісним йогуртом чи кефіром. Стафілококова інфекція комфортно почувається в зіпсованих тортах з кремом. Збудники сальмонельозу потрапляють в організм людини через вживання недоброякісних продуктів харчування, особливо курячого м’яса, яєць, вареної ковбаси, немитих овочів та фруктів.

Як же уберегтися від кишкових інфекцій? Для будь якої людини повинно стати нормою виконання найпростіших правил: миття рук з милом перед їжею і після відвідування туалету, слідкування за чистотою нігтів, адже піднігтєвий бруд містить дуже багато мікробів. Мухи активно сприяють розповсюдженню кишкових інфекцій, тому потрібно застосувати усі заходи боротьби з ними: натягувати сітки на вікна, тримати закритими харчові продукти, особливо відро з відходами. Влітку варто пити лише кип’ячену воду.

При покупці молока та молочних продуктів, м’ясних, овочевих салатів, рибних блюд, особливу увагу варто звертати на термін придатності та умови зберігання. Особливо, якщо купуєте такий товар на базарі. Сир, молоко вживайте тільки після термічної обробки. Домашню їжу зберігайте недовго і обов’язково в холоді. Всі овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням необхідно добре мити. Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

        Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь - які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Ковтання води, полоскання рота при купанні в річках, озерах, ставках загрожує гострим кишковим захворюванням. Ніколи не слід купатися в брудній стоячій воді, а тільки на спеціально відведених  пляжах (місця для купання).

Пам’ятайте тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть

можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Хочемо наголосити: не займайтеся самолікуванням. Чим раніше виявити недугу, тим менше шкоди вона завдасть організму! Будьте здорові!

Контакти

Курси валют

Translate

enfrdeitptrues
0295626
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Минулого тижня
Цього місяця
Минулого місяця
Всього
572
379
3651
3651
10169
14608
295626

Прогноз сьогодні
768

14.34%
8.04%
3.55%
1.13%
0.35%
72.59%
Online (15 minutes ago):119
119 guests
no members

Your IP:54.158.55.5